Beregi, szatmári körúton a külföldi cserediákok

A Szabolcs-Szatmár-Bereg Vármegyei Kormányhivatal is támogatta a Lions-cserediákok kirándulását.

Szabolcs-Szatmár-Bereg. A szélrózsa több irányából is landoltak gépmadarak a Budapest Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren: érkeztek cserediákok Franciaországból, Németországból, Dániából, Olaszországból és Tajvanról is. Mindannyian az Első Nyíregyházi Lions Club koordinálásával jutottak el Szabolcs-Szatmár-Beregbe, ahol megismerkedtek a befogadó családokkal. Azóta jártak a nyíregyházi városházán, Ilyés Gábor helytörténész bemutatta nekik a település nevezetességeit, Nyírpazonyban pedig Isten hozta! party-n vettek részt.  
Kedden a Szabolcs-Szatmár-Bereg Vármegyei Kormányhivatal szervezésében beregi, szatmári körúton jártak.  
Első állomáshelyük a „mezítlábas Notre Dame” volt, azaz a beregi térség talán egyik legszebb kulturális hagyatékát, a tákosi református templomot tekintették meg. Kiderült, hogy a legősibb része 1766-ban épült, a dátumot a kazettán lehet olvasni.

A helyszínen elmondták: azt tartják róla, hogy „a nép emelte magának fából és sárból” abban az időben, amikor Mária Terézia rendelkezései megtagadták a követ és a téglát a reformáció híveitől. A templomnak a festett fakazettás mennyezete, berendezése, szószéke, karzata adja az igazi értékét. A mennyezetet 58 kazetta borítja, valamennyit más és más virágmotívum díszíti, olyan, mint egy virágos minta. Mindegyik motívumra ráírták, hogy ki és mikor festette.Tákost a műemlék temploma mellett a keresztszemes kézimunkái tették híressé. A beregi hagyományos hímzést mutatja be a kiállítás a műemlékként védett tájházban. Ilyet sem láttak még például Tajvanon.

Tákos után Szatmárcsekére buszoztak, ahol a műemlék védelem alatt álló fejfás temetőt keresték fel. Tavaly az út keleti oldalán 16 sorban összesen 416 darab fejfát számolhattak össze a látogatók, a nyugati oldalon 23 sorban pedig 886 sírhelyet írtak össze, tehát jelenleg 1302 elhunyt síremléke tekinthető meg a temetőben. A Himnusz költőjének, Kölcsey Ferencnek az emlékét ápoló településen kötött levessel, töltött káposztával és szilvalekváros süteménnyel látták vendégül a külföldi diákokat.

Ebéd után Túristvándit keresték fel, ahol az ipartörténeti szempontból egyedülálló, XVIII. század végén épült vízimalmot nézték meg közelről. A Felső-Tisza vidék büszkesége a népi stílusban épült szerkezetével, három alulcsapós vízikerekével egész Közép-Európában ritkaságszámba megy. Jelképes volt a nemzetközi delegációnak ez a hely, hiszen ezen a héten ők is egy malomban őrölnek, sok közös program vár rájuk. A beregi, szatmári körútról visszaérve mindannyian élménybeszámolót tartottak az ideiglenes családjuknál.

– Nagyon jó hangulatban telt a portya, érdeklődőek voltak a külföldi fiatalok, sokat kérdeztek, remek ötlet megszervezni ezt a túrát – jegyezte meg Jeles Attila, az Első Nyíregyházi Lions Club tagja, a cserediák-program helyi koordinátora.


Szöveg: Ladányi Tóth Lajos   


Francia, német, dán, olasz és tajvani diák a szatmárcsekei fejfás temetőben
Fotó: Első Nyíregyházi Lions Club


Képgaléria


Hogyan lehet Lions Club tag?

A lions klubtagok idejüket és a képességeiket felajánlva segítik, erősítik a közösségeiket. A Lion a jószolgálati munka tapasztalatain keresztül új képességeket szerezhet, tartós barátságokat köthet, találkozhat igazi kihívásokkal, és sokat tanulhat, fejlődhet a feladatok megoldása során.

További információk a belépésről vagy Lépj velünk kapcsolatba