Lábsztori: íme, a happy end!

Nyíregyháza – Az Első Nyíregyházi Lions kezdeményezésére „meggyógyították” a sérült oroszlánmancsot.

Nem mindennapi rokonlátogatásra voltunk hivatalosak kedd délelőtt. A találka előtt egy órával még intenzív eső áztatta a vendégeket, aztán a ragyogó tavaszi napsütésben felderült a jelenlévők arca – jó volt együtt látni a négy mozdulatlan oroszlánt teljes épségükben. Az idén 150 éves Jósa András Múzeum bejáratát eddig ketten őrizték az állatok királyai közül, ezúttal pedig megérkeztek a testvéreik a vásárosnaményi Beregi Múzeumból.

– Amikor tavaly együttműködési megállapodást kötöttünk az Első Nyíregyházi Lions Clubbal, a búcsúzás közben merült fel az ötlet: a bejáratnál lévő egyik oroszlánnak évtizedek óta hiányzik az egyik mancsa, és ha már a klubot így hívják, nemes gesztus lenne, ha jótékony céllal „meggyógyítanák” a sérült részt – említette dr. Rémiás Tibor, a Jósa András Múzeum igazgatója.

– Az oroszlánokat állítólag Munkácson „öntötték”, a múzeumhoz pedig Balkány-Kecskéspusztáról kerültek, ahol a 250 esztendeje született Gencsy Ferenc altábornagy sírhelyét díszítették. A négy oroszlán kettő Nyíregyházára, kettő pedig Vásárosnaményba tette át a székhelyét, és a mostani jeles alkalom apropóján gondoltuk úgy, hogy itt az ideje a testvértalálkozónak. A héten még nálunk vendégeskednek, aztán visszatérnek a Beregi Múzeumhoz.

– A vakok és a gyengénlátók megsegítése mellett a cukorbetegek gyógyítását is támogatjuk a magunk eszközeivel, ezúttal pedig az oroszlán mancsát szerettük volna helyreállítani. Végül nem volt az olyan egyszerű, mint amilyennek előzetesen gondoltuk, de a lényeg, hogy sikerült megvalósítanunk – jegyezte meg Demarcsek György, az Első Nyíregyházi Lions Club soros elnöke, aki hozzáfűzte: – Az sem volt könnyed vállalás, hogy megszervezzük Berecz András fellépését, de végül sikerült megtalálni a megfelelő időpontot és helyszínt: június 12-én 18 órától a megyeházára várjuk a Kossuth-díjas mesemondóra kíváncsiakat, a bevétel ezúttal is nemes célt szolgál.

Az oroszlánmancs helyreállítását Vinnai Attila koordinálta. Úgy vigyázott a sérült lábra, mint az ékszerre:

– A Basiliskus 3D eltökélt csapata a szkenneléses mintavétel után milliméterre pontos mesterdarabot adott a kisvárdai öntőmesternek és végül nyíregyházi lakatosmesterek is a szívüket-lelküket beleadták a munkába – mondta az Első Nyíregyházi Lions Club tagja. A lábsztori mesés véget ért: valósággá vált a kezdeményezés. Aki mostantól beteszi a lábát a múzeumba, ép mancsokkal szembesül. Hála az oroszlánoknak!

Forrás: www.szon.hu


Képgaléria


Hogyan lehet Lions Club tag?

A lions klubtagok idejüket és a képességeiket felajánlva segítik, erősítik a közösségeiket. A Lion a jószolgálati munka tapasztalatain keresztül új képességeket szerezhet, tartós barátságokat köthet, találkozhat igazi kihívásokkal, és sokat tanulhat, fejlődhet a feladatok megoldása során.

További információk a belépésről vagy Lépj velünk kapcsolatba