Lábsztori a múzeumban

Nyíregyháza – „Meggyógyítja” az oroszlán mancsát az Első Nyíregyházi Lions Club

Stílszerű adománnyal kedveskedik a világszervezet centenáriumi évében az Első Nyíregyházi Lions Club a Jósa András Múzeumnak – hangzott el a szerdai, együttműködési megállapodás apropóján tartott sajtótájékoztatón. A bejáratnál lévő két oroszlán közül az egyik mancsa már régóta hiányos. Erre csapott le a Lions, és ígéretük szerint rövid időn belül „meggyógyítják” a lábát, hogy eredeti fényében pompázzon az állatok királyának muzeális értékű változata.

– Örömmel fogadtuk a jótékonysági szervezet gesztusát. Bevallom, amikor áprilisban az intézmény vezetője lettem, eltökéltem, hogy keressük a közös pontokat, és most jött el az idő, hogy ezt az aláírásunkkal is szentesítsük. Tagja voltam a miskolci klubnak, tehát tökéletesen tisztában vagyok azzal, hogy mi a Lions küldetése: a vakok és gyengénlátok, a rászorulók segítése, a jótékonyság. A magunk módján mi is a nemes cél mellé állunk – fogalmazott dr. Rémiás Tibor, a Jósa András Múzeum igazgatója. – Nyáron a Lions külföldi cserediákjait vendégül láttuk idegennyelvű tárlatvezetéssel,. múzeumpedagógiai foglalkozás keretében. A rendezvényeiket a jövőben is támogatjuk. Az oroszlánunk lábának restaurálása pedig igazán kézzel fogható eredmény lesz.

A nemzetközi Lions-mozgalom pontosan száz esztendeje indult világhódító útjára Chicagóból. Az Első Nyíregyházi Club 2001-ben alakult meg, jelenleg 29 tagja van. Az alapszabály szerint minden évben más fogja össze a munkát, ezúttal Demarcsek György az elnök, vagyis ő a helyi szervezet soros Györgye.

– Amikor Melvin Jones megalapította a szervezetet 1917-ben az Egyesült Államokban, aligha gondolta, hogy a milyen mértékben terjed a nemes eszméje: a Lions-mozgalom ma 206 országban van jelen, a 46 ezer klubban mintegy 1,35 millió tagja van, és a világ legnagyobb klub alapon szerveződő jószolgálati szervezete. Közeleg a minden évben megrendezendő rendezvényünk, a Lions-bál, mely bevételének jelentős részét ezúttal is a Jósa András Oktató Kórháznak ajánljuk fel. A Hotel Koronában november 10-én lévő programra ezúton is várjuk a jelentkezéseket, a belépődíjakat jótékony célra fordítjuk. Ami pedig a múzeummal kötött együttműködési megállapodásunkat illeti: mindkét fél részére előnyös a kölcsönös segítségnyújtás. A nevünkben benne van az oroszlán, így aztán tálcán kínálta magát a lehetőség, hogy a jeles jubileumát ünneplő világszervezet centenáriumi évében maradandót tudjunk alkotni. Kezeskedünk a sérült láb mielőbbi helyreállításáért.

Remekművet adományozott

A nemzetközi szinten is elismert bécsi szobrászművész, Virgilius Moldovan áprilisban a Nyíregyházi Városi Galériában, a Pál Gyula Teremben és a Váci Mihály Kulturális Központban állította ki műveit. A román származású művész tovább erősítette kötődését Nyíregyházához, ugyanis a múzeumban adományozta a Florance elnevezésű szobrát.

– A Firenzére emlékeztető szobor három éve készült festett szilikonból és műgyantából. A női fejet Michelangelo egyik rajza és az érdekes hajviselet inspirálta. Bízom benne, hogy az alkotásom a Jósa András Múzeum látogatóinak nagy kedvence lesz.

Barangolás

A Múzeumok Őszi Fezstuválja keretében október 30-án, hétfőn 18-22 óra között kulturális barangolásra invitálják az érdeklődőket. Az est folyamán Zsombori Erzsébet és Mayer Hilda festőművészek alkotásaiból nyílik kiállítás, melyet Nagy Zsuka költő irodalmi ráhangolóval nyit meg. A Vörös Postakocsi Máhely tagjai rendhagyó szépirodalmi alkotásokat készítenek, melyeket fel is olvasnak. Utána a megyei levéltárban Séta az emlékek között címmel tesznek időutazást a múltba.

Forrás: www.szon.hu


Képgaléria


Hogyan lehet Lions Club tag?

A lions klubtagok idejüket és a képességeiket felajánlva segítik, erősítik a közösségeiket. A Lion a jószolgálati munka tapasztalatain keresztül új képességeket szerezhet, tartós barátságokat köthet, találkozhat igazi kihívásokkal, és sokat tanulhat, fejlődhet a feladatok megoldása során.

További információk a belépésről vagy Lépj velünk kapcsolatba