Szűrővizsgálatok tetőtől-talpig Nyíregyházán

Nyíregyháza – A hagyománnyá vált „oroszlános” egészségnapot pénteken rendezik meg a Kossuth téren.

Kilenc éve nem múlhat úgy el a tavasz Nyíregyházán, hogy az Első Nyíregyházi Lions Club a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kórházak és Egyetemi Oktatókórházzal (SzSzBMK) közösen ne invitálja az egészségükért tenni akarókat a megyeszékhely főterére. Az idei egészségnapot április 13-án, pénteken 14 és 16 óra között Nyíregyházán, a Kossuth téren rendezik meg, ahol a szűrővizsgálatok tetőtől-talpig feltérképezik az egészségi állapotunkat, de kulturális programok is várják az érdeklődőket.

– A programnak az idén is több helyszíne lesz: ilyen a kórház szűrőbusza és a főtéren felállított szabadtéri sátor. A szűrőbuszban dr. Stekler Virág szemnyomásmérést és szemfenékvizsgálatot végez. A szabadtéri sátrakban a IV. Belgyógyászat főorvosa, dr. Papp Zsuzsanna szervezésében a diabetológiai munkacsoport dolgozói vércukorszintet mérnek, valamint életmódtanácsokat adnak – sorolta a szűrőprogram koordinátora, dr. Szabó Éva főorvos, ortopédsebész, aki a láb statikai rendellenességeit vizsgálja pénteken.

Nem a betegség hiánya…
A további programokról kiderült: dr. Jeneiné Makrai Erika felügyelete mellett a Zay Anna egészségügyi szakközépiskola diákjai vérnyomásméréssel segítik a program sikerét. Dr. Jenei Péter fül-orr-gégész főorvos ultrahangos arcüregszűrésre várja az érdeklődőket, a számítógépes talpvizsgálatot pedig Weinrauch Károly és munkatársai végzik. A Nyíregyházi Mentőállomás szakemberei az újraélesztést oktatják a helyszínen.

– Minden civil kezdeményezés, amely az egészség megőrzését, a megelőzést segíti, fontos számunkra – mondta dr. Szondi Zita, a SzSzBMK főigazgató-helyettese, miért partnerei a kezdetektől az egészségnapnak, ahol a Jósa András Oktatókórház orvosai és szakdolgozói szívesen vesznek részt a szűrővizsgálatok elvégzésében.

Az orvosigazgató emlékeztetett rá: az egészség nem a betegség hiányát jelenti, hanem a testi és lelki jólétet. A szűrővizsgálatok pedig abban segítenek, hogy betegséget időben felfedezzék, majd következik a megfelelő gondozás, kezelés, gyógyítás. – Az egészségnapra átlagosan 400-500 ember jön el, s csaknem tíz százalékuknál találnak olyan eltérést, ami további szakorvosi ellátást igényel – mutatott rá a nap fontosságára az orvosigazgató, és hozzátette azt is: az Első Nyíregyházi Lions Club rendszeresen komoly adományokkal segíti a kórház gyógyítómunkáját.

Forrás: www.szon.hu


Képgaléria


Hogyan lehet Lions Club tag?

A lions klubtagok idejüket és a képességeiket felajánlva segítik, erősítik a közösségeiket. A Lion a jószolgálati munka tapasztalatain keresztül új képességeket szerezhet, tartós barátságokat köthet, találkozhat igazi kihívásokkal, és sokat tanulhat, fejlődhet a feladatok megoldása során.

További információk a belépésről vagy Lépj velünk kapcsolatba