Jószolgálat Kárpátalján – Rangos kitüntetéssel díjazták Cidor Mihályt

Nyíregyháza – Noha a dr. Jitsuhiro Yamada, a Lions-mozgalom nemzetközi elnöke által felajánlott ritka, különlegesen egyedi díj név szerint Cidor Mihályt illeti, ő mégis elöljáróban ragaszkodott egy számára fontos megjegyzéshez.

– Lehet, hogy én kaptam az elismerést, de ez valójában nem az enyém. Hanem mindazoké, akikkel együttműködtünk a misszió sikerében – nyomatékosította az Első Nyíregyházi Lions Club korábbi elnöke. A szervezetnél a vezető mandátuma egy évre szól, ezért pontosan emlékszik arra, hogy 2014 júniusában indult el a pozitív kicsengésű folyamat.

– Dr. Chrabák László régióelnökkel és Belus Tamás krónikással egyeztetve fogalmazódott meg az ötlet, hogy a tradicionális kassai és szatmárnémeti klubok mellett a frissen alakult beregszászi csoporttal is fel kell venni a kapcsolatot. Vékássy Alexander, az ominózus Lions Club elnöke, egy multinacionális cég helyi vezetője és Nagy Béla, a Kárpátaljai Református Egyházkerület Koordinációs Irodájának vezetője azonnal a nemes ügy mellé álltak, és azáltal, hogy István Zsolt, a Lions Clubok Magyarországi Szövetségének akkor kinevezett kormányzója is zászlajára tűzte a programot, elkezdődhetett a segítségnyújtás, melynek projektmenedzsere lettem.

– Győrtől Kecskeméten át Gyöngyösig közel 25 hazai klub csatlakozott a kezdeményezéshez a ruhagyűjtésnél, és több mint 20 millió forint értékű felajánlás érkezett. Sosem felejtem el: a kiégett beregszászi iskolában élő 17 családot, és azt, amikor nekünk télikabátban sem volt melegünk, és egy 9 éves kislány pedig vékony otthonkában és harisnyában válogatott a meleg ruhák között.

Ha valahol óriási szükség van erre, akkor az Kárpátalja. Az országos bálunk bevételének is jelentős részét erre áldoztuk. Tartós élelmiszerekből 520 csomagot állítottunk össze, és juttattuk el a rászorulókhoz. át a határon. Csak egyetlen adalék: olyan kevés a havi jövedelem, hogy egy szívbeteg alig nem tudja fedezni a gyógyszer ellátását, mivel a puszta létét is keserves megoldania. A székesfehérvári Kirst Lászlóval megszerveztük a beregsurányi szemszűrést – 8 napon át vehettek részt ingyenes vizsgálaton a rászorult látássérült emberek. Azóta 1100 szemüveg készült el, és jutott el a címzettekhez a felajánlásoknak köszönhetően. Talán így szebben, jobban látják a világot. A szeretet, a tenni akarás minden akadályt képes legyőzni. Ebben a mozgalomban mindenki önkéntesen segít. Ezért is ismétlem: bár a díj személyre szabott, tulajdonképpen az egész Lions kapta…

Forrás: www.szon.hu


Képgaléria


Hogyan lehet Lions Club tag?

A lions klubtagok idejüket és a képességeiket felajánlva segítik, erősítik a közösségeiket. A Lion a jószolgálati munka tapasztalatain keresztül új képességeket szerezhet, tartós barátságokat köthet, találkozhat igazi kihívásokkal, és sokat tanulhat, fejlődhet a feladatok megoldása során.

További információk a belépésről vagy Lépj velünk kapcsolatba