Ingyenes szűrést és 800 szemüveget ajánlottak fel a határon túli magyaroknak

 

Beregsurány – Gyermekkoromban soha nem gondoltam volna, hogy valaha ilyen könnyű lesz átjutni Magyarországra.

Fotók | Ingyenes szűrést és 800 szemüveget ajánlottak fel a határon túli magyaroknak

Olyan távolinak tűnt az anyaország, és áthatolhatatlannak éreztük a szögesdrótot. Most meg itt ülünk és beszélgetünk – tárta szét a kezét a beregsurányi polgármesteri hivatal kertjében szemvizsgálatra várakozó Orosz Gizella. Az 57 esztendős beregújfalui asszony egész életében szövőnőként dolgozott, a beregi keresztszemes hímzés mestere.

– Az igényes, szép munkához látnom kell – jegyezte meg kacagva, amikor arról kérdeztük, miért jelentkezett a szemészeti szűrővizsgálatra. – Az az igazság, amellett, hogy otthon drága a szemüveg, a minősége sem megfelelő – mondta el készségesen Gizike néni.

Ruha, étel, szűrés

– A Beregszászi Lions Clubbal és a Kárpátaljai Református Egyház Diakóniai Központtal tavaly októberben aláírtunk egy megállapodást, melynek értelmében a mozgalom segélyprogramot indított. Ruhaneműt, száraz élelmiszert gyűjtöttünk és gyűjtünk folyamatosan, harmadik eleme pedig az ingyenes szemészeti szűrővizsgálatok megszervezése – mondta el érdeklődésünkre István Zsolt, a Lions Clubok Magyarországi Szövetségének kormányzója.

– A Lionsnak vannak saját szemészeti szűrőberendezései, melyekkel évente 3000 vizsgálatot végzünk az ország különböző területein, ezeket a műszereket hoztuk el Beregsurányba. A saját orvosaink és önkénteseink vizsgálják meg a határon túlról érkezőket április 28-áig, akiknek az ingyenes tesztek mellett 800 szemüveget ajánlott fel a Magyar Optikus Ipartestület. A nyolc nap során közel négyszázan vesznek részt a szűrésen, egy következő alkalommal pedig ugyanennyi embert vizsgálunk meg. Az optikusok elkészítik a szemüvegeket és eljuttatjuk a rászorulóknak.

Míg István Zsolttal beszélgettünk, a szűrésre várakozók egyre csak gyűltek, gyülekeztek. A közel 60 éves Kristán Jolán hat kilométert kerékpározott, hogy részt vehessen a vizsgálaton.

Hasznos és mutatós

– Odaát majd’ ezer griveny egy új szemüveg. Az átszámítva 10–12 ezer forint, ami nem tűnhet soknak, de a nyugdíjam havi 1200 hrivnya – árulta el Jolánka néni.

Márton Rozália a vizsgálat után csatlakozott hozzánk.

– Nagyon precíz volt az orvos, mindenre kiterjedt a szűrés. El sem hiszem: nemcsak olvasó-, de utcai szemüveget is kapok! – lelkendezett a gáti asszony, s hozzáfűzte: a szakemberek arra is ügyeltek, hogy az arcához illő szemüvegkeretet válasszanak.

Herka István nyolc éve Beregsurány polgármestere. Tisztában van vele, hogy vannak feszültségek a helyiek és az Ukrajnából átjelentkező nyugdíjasok között, így abban reménykedik, hogy ha találkoznak a beregsurányi és a kárpátaljai mélyszegénységben élő magyarok, enyhülnek a súrlódások.

– Az ingyenes szűrővizsgálat megszervezése humánus és hasznos kezdeményezés, amit örömmel támogatunk – tette hozzá Herka István.

Forrás: www.szon.hu


Képgaléria


Hogyan lehet Lions Club tag?

A lions klubtagok idejüket és a képességeiket felajánlva segítik, erősítik a közösségeiket. A Lion a jószolgálati munka tapasztalatain keresztül új képességeket szerezhet, tartós barátságokat köthet, találkozhat igazi kihívásokkal, és sokat tanulhat, fejlődhet a feladatok megoldása során.

További információk a belépésről vagy Lépj velünk kapcsolatba